Dvoubarevná ostružinová roláda. Teda skoro.

31. august 2013 at 21:48 | Joelly |  Food

... aneb jak to dopadá když Joelly šlehá bílky, máslo s cukrem do pěny, trhá ostružiny, roluje piškot a především tvoří pudinkový krém. A ne, opravdu to nedopadlo dobře xD


Začněme tím, že jsem dostala příležitost rabovat tetě na zahradě. Natrhala jsem asi půl kila ostružin a říkala jsem si, že určitě najdu něco dobrýho, co se z toho dá vyrobit. Opak se ukázal pravdou. Respektive receptů jsem našla spoustu, ale ani na jeden jsem neměla suroviny. Takže jsem skončila u improvizace. Opět.
Už dlouho jsem chtěla zkusit piškot z jedný svojí kuchařky a tak jsem si řekla, že udělám roládu a ostružiny dám do krému. Jenže tady jsem narazila na problém, že skoro ve všech krémech je šlehačka nebo alespoň smetana. Jako vážně?! Šlehačka u nás v lednici?! Nakonec jsem se rozhodla pro pudinkový krém, který se mi ještě nikdy nepovedl, ale proč to nezkusit znova :D
Nebudu vás napínat - krém se mi srazil, ale piškot byl dokonalej. Krém jsem od té doby dělala trochu jinak a povedl se mi.

Na piškotový plát budete potřebovat:
  • 4 vejce
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 2 lžičky co nejstudenější vody
  • 120g cukru
  • 150 g polohrubé mouky (část můžete nahradit škrobovou moučkou)
  • špetka soli
1. Oddělte žloutky a bílky. Ke žloutkům přidejte vlažnou vodu a šlehejte, dokud nevznikne hustý krém. Cukr prosejte a 2/3 zašlehejte ke žloutkům. Šlehejte dokud se cukr úplně nerozpustí. Metličky opláchněte, k bílkům přidejte studenou vodu a ušlehejte dotuha. Postupně zašlehávejte zbývající cukr a špetku soli.
2. Třetinu sněhu jemně vmíchejte do žloutkového krému. Pak přimíchejte zbývající sníh. Mouku prosejte, přisypte ke krému a opatrně zamíchejte.
3. Hlubší plech vyložte pečícím papírem, naplňte ho a povrch hmoty uhlaďte. Troubu předehřejte na 200°C a pečte asi 15 - 20 minut.
4. Navlhčete utěrku pičkot na ni vyklopte. Utěrku i s piškotem (případně piškot i s utěrkou) srolujte a pořád zamotané nechte vychladnout. Pak už jen rozmotejte a naplňte.

Na krém:
  • pudink uvařený z 400 ml mléka
  • 100 g měkkého másla
  • cukr podle chuti
  • 50 g rozmačkaných ostružin + pár na ozdobu
  • vodu (ale ta není součástí krému)
1. Pudink uvařte podle návodu na sáčku (jen s menším množstvím mléka) a nechte vychladnout. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Vodu přiveďte v hrnci k varu. Mísu s vyšlehaným máslem držte nad párou (v zájmu rukou doporučuju použít chňapky) a metličkou přimíchávejte pudink.
2. Krém rozdělte na dvě poloviny a do jedné přimýchejte ostružiny.

Vize byla taková, že na plát piškotu budu dělat střídavě pruhy fialovým a bílým krémem. No dvoubarevný to nakonec stejně nebylo, takže krok dva si můžete klidně odustit :DDD Prostě to natřete krémem a zarolujte. Zvenku můžete taky ozdobit krémem a ostružinami. Je to mňamka!

Máte nějaký osvědčený recept na piškot? Nebo na krém? Podělte se o něj! A pokud tohle vyzkoušíte, napište jak to dopadlo :)
 

Be the first one to judge this article.

Comments

1 Miss.Hill Miss.Hill | Web | 31. august 2013 at 22:03 | React

vypadá to dobře :)

2 Aňulí Aňulí | Email | Web | 1. september 2013 at 9:28 | React

mŃám!:D To si chci někdy udělat...:)

3 Abigail Abigail | Web | 1. september 2013 at 11:31 | React

váže to vypadá dobře dostala jsem chutě =)

4 brunettesdiary brunettesdiary | Web | 1. september 2013 at 14:01 | React

Vypadá to mňámózně :D

5 Vendy Vendy | Web | 10. september 2013 at 22:48 | React

Myslím, že krém jsi udělala dobře. Můžeš do něj přidat příště lžičku (lžíci)rumu nebo višňovky. Taky můžeš smíchat krém s kakaem.
Ještě bys mohla vyzkoušet smíchat puding, máslo a tvaroh.
Nebo puding, máslo a vaničku Lučiny, případně přidat 2-3 lžíce kysané smetany.
Taky můžeš roládu jen potřít marmeládou a zamotat.
Piškotovou roládu jsem nedělala už hodně hodně dlouho, takže - nemám žádný specifický recept. :-)

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.
 

Actual articles

Advertisement